Predikan, 26 mars 2023, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 26 mars 2023, Houtskär

Eva, Sara, Lea, Rakel, Rebecka, Rut, Noomi, Ester, Hanna, Elisabeth, jungfru Maria, Marta och Maria, Maria Magdalena, Johanna, Susanna, Claudia, Lydia, Prisca, Foibe, Herodias, Salome, Rhode, och många flera kvinnor finns omskrivna i Bibeln.

Man kan lätt få bilden av att Bibeln är männens historia, men i många berättelser hittar vi kvinnor som är gudfruktiga, starka, modiga, envisa, följsamma, smarta, dåraktiga och allt möjligt annat, precis på samma sätt som männen vi läser om.

Bibeln talar om Gud och människor. Bibeln talar om relationen mellan Gud och människor. Och Bibeln inleds med skapelseberättelsen där Gud skapar man och kvinna till sin avbild. Ganska snart därefter kommer berättelsen om hur ormen förleder kvinnan att äta av frukten från kunskapens träd, och hur hon delar med sig åt mannen och hur de får kunskap som det inte är meningen att de ska ha. Det är här som precis allt börjar gå snett. Hon sa. Han sa. De skyller på varandra som små barn och ingen vill ta på sig skulden, fast de måste förstå att Gud vet exakt vad det är som har hänt.

Sen kommer många långa berättelser om Guds folk i världen. Om ondska och död, om kärlek och uppoffring, och krig och katastrofer, om räddning och Guds ingripanden i människors liv.

Men stunden när allt vänder, var stunden när ängeln Gabriel kom till Maria och berättade för henne att hon skulle bli Guds mor. Hur märkligt det än var, det hon fick höra, svarade hon ändå, ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.”

Den här söndagens tema är Herrens tjänarinna och vi firar jungfru Maria, men jag vill vidga perspektivet. Det här är också den enda söndagen under året då focus är specifikt lagt på kvinnan och kvinnans relation till Gud.

Maria är en förebild för väldigt många kristna kvinnor, och i den katolska kyrkan har hon en alldeles speciell upphöjd plats bland helgonen. Men, hon är inte den enda kvinnan som påverkat berättelserna i Bibeln och i världen. Den 29 mars 1899 bildades en förening med namnet ”Bildning i hemmet” för att utbilda kvinnorna till bättre husmödrar och mammor. Det namnet var för radikalt för den ryska generalguvernören och föreningen fick anta ett täcknamn för att bli godkänd. Då vände man sig till Bibeln för att söka inspiration och namnet man valde var Martha.

Marta från Betania var Jesu vän och Marias och Lasarus syster. Hon var, vad vi kan förstå av de korta berättelserna, en handlingskraftig och orädd kvinna. Så valet av namnet Martha för föreningen ”Bildning i hemmet” känns idag som ett alldeles självklart val. Marthorna visar att kvinnor är handlingskraftig, framåtsträvande, omhändertagande och smarta. Och idag är inte Marthaföreningen uteslutande för kvinnor, det finns också män i leden. Någon formell koppling till kyrkan och den kristna tron har Marthorna inte, men tron på att hjälpa och bygga en bättre värld, en vardag i taget, delar våra organisationer. Därför är det extra trevligt att se så många marthor i gudstjänsten idag och jag är väldigt glad över att vi kan samarbeta och fira gudstjänst tillsammans.

Jag inledde med att räkna upp namnen på väldigt många kvinnor som nämns i Bibeln och idag vill jag verkligen lyfta fram kvinnorna bland Bibelns berättelser. Gud insåg på bara ett ögonblick att mannen behövde en vän, kumpan, kollega, hjälpare, någon att älska utöver sig själv. Den här världen behöver både män och kvinnor. Gud behöver både män och kvinnor.

Genom att den unga flickan Maria ställde sig till Guds förfogande, kunde berättelsen om relationen mellan Gud och människor få en ny början. Barnet som Maria blev mor till är Gud själv. Genom Maria blir Gud människa och delar det mänskliga livets alla skiftningar med oss. Gud känner i sin mänskliga kropp alla de känslor vi människor kan känna. Han är inte längre bara en upphöjd, helig, allsmäktig Gud, utan människa med allt vad det medför. Närmare kan vår Gud inte komma sin skapade avbild, än att ta plats i en människokropp och låta sig födas till ett hjälplöst barn för att tas hand om och älskas förbehållslöst av en ung kvinna.

Det här bandet mellan Gud och människa är hisnande. Gud finns i oss och vi finns i honom. Genom Maria är cirkeln sluten och vi blir frälsta genom Jesus.
Amen.