Predikan, 23 april 2023, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 23 april 2023, Houtskär

Tre gånger frågar Jesus Simon Petrus, älskar du mig mer än de andra gör? Varför gör han det? Han vet ju redan innan han frågar vad Petrus svar ska bli.

Jag kopplar de här tre frågorna till de tre gånger Petrus förnekar Jesus. Tre gånger säger han nej, jag känner inte den mannen, fast han bara en stund tidigare påstått sig vilja beskydda Jesus om det så ska bli hans död.

Petrus är den lärjunge som är snabb till handling, så snabb att hans tanke inte alltid hinner med. Han utvärderar inte konsekvenserna av sitt handlande innan han brusar upp och hugger till. Men han älskar sin mästare och ångrar sig djupt när han inser att Jesus hade rätt när han hävdade att Petrus skulle förneka honom tre gånger innan tuppen gal.

Jesus hade hela tiden stora planer för Petrus. Han visste att han var lojal och ville väl. Han var, trots alla sina fel och brister, en klippa att lita på. Men för att den här kunskapen skulle förankra sig i Petrus medvetande frågade Jesus honom tre gånger. Simon Petrus, älskar du mig mer än de andra gör?

De här tre svaren: Ja, Herre du vet att jag har dig kär, blir en motvikt till de tre förnekelserna. För varje nej få Petrus nu svara ja. Han får känna ett stråk av missmod när Jesus frågar honom flera gånger, men det är genom de känslor som han känner som händelsen förankras i Petrus minne. Han glömmer aldrig den gången då Jesus frågar om hans kärlek och ger honom uppdraget att vara en herde för Jesu får.

Jesus har flera gånger sagt att han själv är den gode herden. Petrus har en förebild i Jesus som han kommer att följa till dagen han dör. Han har vandrat sida vid sida med Jesus. Han har sett under ske och han har själv prövat att gå på vatten. Han har en gedigen grund att stå på när Jesus ger honom uppdraget att bli en god herde.

Det är inget lätt uppdrag, det vet Jesus också, men är det nån som kan klara av det så är det Petrus. För även om han kan vara impulsiv så är han också uthållig. Det han har föresatt sig att göra, det gör han till slut.

Petrus är en av de mest trösterika förebilder vi kan ha i vårt förhållande till Jesus. Det finns en kärlek mellan dem som håller för både förnekelser, och frågor, för impulsivitet och lojalitet. Petrus är en helt vanlig fiskare som följer med sin mästare utan att fråga vart färden kommer att ta honom. Han lägger sitt liv i Jesu händer och han tar emot det uppdrag som Jesus ger honom.

Att vi får läsa om alla sidor av Petrus gör berättelsen mera trovärdig och vi kan alla spegla oss i honom. Han misslyckas och han blir förlåten, han blir betrodd och får visa vad han går för. Han är just så vanlig som vi alla är.

När Jesus frågat Petrus tre gånger så avslutar han med att säga Följ mig. Det är en uppmaning att fortsätta vandra tillsammans med Jesus i livets alla skiftningar, och den uppmaningen är också riktad till oss. Vi är alla ett av Jesu får, Guds barn, som behöver en herde som för oss till lugna vatten och gröna ängar. En som med sin käpp och stav kan mota undan det som är farligt och visa en trygg väg framåt.

Men kan vi identifiera oss med att vara får? Känns det inte lite förmätet att kalla människor för får? Vi vill kanske inte följa en herde, men en god vän som har erfarenhet av vägen som ligger framför oss vill vi kanske ändå ha med på vår vandring? Det är tryggt och trevligt att vandra tillsammans med en vän som känner vägen.

För livets väg är sällan lättnavigerad. Det kommer soliga ljusa dagar då allt flyter på hur lätt som helst och det kommer mörka djupa dalar då vi inte vet varken ut eller in. Vi ställs inför vägskäl där alternativen verkar lika goda eller där det som lockar mest inte alls är den rätta vägen. I allt det här finns Jesus vid vår sida. Han är den gode herden, han är vår goda vän, som leder, stöder och bär när det behövs. Vi får ta uppmaningen på allvar och följa honom.