Öppet brev till Finnferries och fortsatta svar

      Kommentarer inaktiverade för Öppet brev till Finnferries och fortsatta svar

Att leva, bo och arbeta i skärgården förutsätter färjförbindelser som är smidiga och trygga. På senare tid har Finnferries tacknämligt satsat på färjor som är miljövänliga med större kapacitet, men uppenbarligen på bekostnad av tillförlitlighet och försämrade tidtabeller.

Under den senaste veckan har jag upptäckt att tidtabellerna förändrats så att tidigare fungerande synkroniseringar mellan färjepassen inte längre fungerar. Det för mig mest irriterande exemplet är att avgången från Nagu till Korpo på veckosluten, som tidigare avgått kl. 8.00 numera är senarelagd till kl. 8.05, vilket omöjliggör en laglig och trygg körning över Korpo till avgången kl. 8.15 från Galtby till Houtskär. Dessutom har denna avgång blivit en beställningstur. Den tidigare avgången går kl. 7.40 vilket betyder att man får sitta ca 20 minuter och vänta på färjan i Galtby, och så roligt är det inte att sitta i färjstranden att man på väg till jobbet vill göra det i onödan.

En morgon upptäckte jag även att bränsletransporterna endast är tillåtna på tre avgångar på färjan mellan Nagu och Korpo under veckodagarna. När jag tog 7.20-färjan från Nagu till Korpo, för att ta 7.35-färjan till Houtskär, fick bränsletransporten som väntade vid färjfästet inte följa med. Om chauffören var på väg till Houtskär förstörde den här förändringen hela hans dagsplan, eftersom han tidigast kunde ta 10.00-färjan till Houtskär. Det här kan i förlängningen betyda att företag vägrar transportera bränsle till skärgården på grund av de hopplösa tidtabellerna.

Skärgården behöver först och främst pålitliga färjförbindelser med möjligast täta turer, som är synkroniserade så att man smidigt kan ta sig mellan öarna, utan att frestas till överhastighet och körning som äventyrar allas säkerhet för att undvika onödiga väntetider.

Jag är ledsen och besviken över att mitt livslånga förtroende för färjtrafiken har raserats på en ynka vecka. Jag hade trott att förnyelsen av tonnaget skulle medföra förbättringar, men som det ser ut nu, är det inte fallet. Jag, mina kolleger och många andra är i vårt arbete och våra liv beroende av att förbindelserna fungerar och är att lita på alla dagar i veckan, året runt.

Finnferries – gör om, gör rätt!

Personalen i Väståbolands församling
genom Janette Lagerroos,
kaplan i Houtskär

Finnferries svar:

Janette Lagerroos, kaplan i Houtskär uttrycker starkt missnöje gällande färjetrafiken mellan Nagu och Korpo i en insändare i ÅU: ”Jag är ledsen och besviken över att mitt livslånga förtroende för färjetrafiken har raserats på en ynka vecka” .

Jag beklagar att nuvarande arrangemang orsakat besvikelse i sådan mån, att ett livslångt förtroende har raserats inom en så kort tid som en vecka.

För att återgå till hur Finferries agerar, samt vilka normer och rutiner som gäller då tidtabeller fastställs, önskar jag framföra följande fakta.

Finferries har inte befogenheter att självmant justera tidtabeller och trafikfrekvens. Frekvensen bestäms av NTM-centralen i Egentliga Finland som i serviceavtalet stipulerar frekvens av överfarter på olika linjer, allt beroende på efterfrågan och årstider.

På basis av detta gör vi på Finferries ett förslag till tidtabeller som fastställs i samråd med Pargas stad och Skärgårdsnämnden och i sista hand godkänns av NTM-centralen. Då vi planerar dessa tidtabeller så försöker vi i mån av möjlighet observera kollektiva trafikens tidtabeller, kopplingen mellan olika rutter, behov av specialtransporter som exempelvis bränsletransporter samt lyssna på Skärgårdsnämndens kommentarer och förslag.

Personligen anser jag att vi har ett mycket välutvecklat och fungerande arbetssätt och öppen dialog med berörda parter. Att lyssna på alla individers enskilda behov är tyvärr omöjligt, men alla kan få sin röst hörd via Skärgårdsnämnden.

Vad denna bränsletransport bekommer, så är alla transportbolag medvetna om gällande rutiner och lagstiftning. Chaufförerna bör inneha ett ADR-certifikat för att få transportera farliga gods och de bör vara medvetna om gängse förordningar, och enligt förordningen TRAFICOM/443227/03.04.03.00/2020 paragraf 1.9.7.2 bör bränsletransporter (bensin) skeppas separat.

Jag är rätt säker på att denna bränsletransports dagsplan inte blev förstörd, även om han möjligtvis ämnade åka ända ut till Houtskär, vilket vi inte vet i skrivande stund.

Jag hoppas att skribenten kunde acceptera att aningen tänja på tidsperspektivet och inte på basis av en kort vecka förlora förtroendet för färjetrafiken.

Mycket goda saker har införts under en relativt kort tid – mera kapacitet vilket minskat köbildningen avsevärt, minskade utsläpp och användbarheten har hållits på en mycket hög nivå.

Då hybridfärjan Elektra kom i trafik mellan Nagu och Pargas var hon en föregångare i sin tid. Kapaciteten ökade på rutten, utsläppen av koldioxid minskade markant. Efter detta har hybridfärjan Altera kommit i trafik på rutten och tillfört ytterligare större kapacitet och nu även hybridvajerfärjan L-317 på Nagu-Korpo rutten som även den drar sitt strå till stacken genom att ytterligare främja trafiken på skärgårdsrutten med tilläggskapacitet och lägre koldioxidutsläpp.

På basis av ovannämnda fakta och som en sista kommentar till skribentens anmodan ”Finferries – gör om, gör rätt!”, anser jag att Finferries gjort mycket rätt för samhället och för de enskilda invånarna i skärgården.

Håkan Fagerström
vd Finferries

Mitt svar:

Tack Håkan Fagerström för ditt svar.

Visst har Finnferries har gjort mycket bra och mycket rätt när man har satsat på kapacitet och miljövänlighet, det konstaterade jag också början av mitt förra brev. Men det är inte det mest avgörande för mig och många andra som färdas över färjorna dagligen. Det avgörande är att det fungerar och att tidtabellerna håller.

Jag var kanske inte tillräckligt tydlig på punkten om hur grovt tidtabellerna för Nagu-Korpo färjpasset falerar för tillfället. Erika Silventoinen tar upp det mycket bra i sin insändare, så jag bryr mig inte om att gå närmare in på det här.

Förvisso är det alldeles korrekt att arbetet med tidtabellerna inte enbart ligger på Finnferries bord, utan att även NTM-centralen i Egentliga Finland och Skärgårdsnämnden i Pargas stad har sina fingrar med i spelet. Jag utgår ändå ifrån att det är på Finnferries sakkunskapen ska finnas för vad som är möjligt vad gäller överfartstider med lossning och lastning. Att den nuvarande tidtabellen gått igenom, som det låter, en omfattande granskning av flera parter förvånar mig storligen. Fem minuter mellan avgångarna räcker inte för någon färja på passet Korpo-Nagu!

Vad gäller bränsletransporterna förstår jag att det finns regler och lagar som reglerar trafiken så att den ska vara så trygg som möjligt för alla. Men att säga att dagens körschema inte blev förstört för den bränsletransport som möjligen var på väg till Houtskär, men inte kom i väg med den planerade färjan, är ur min synpunkt naivt. Men vi kan lämna det, för jag vet ju inte vad som sen hände.

Stick dig gärna in i Prästgården när du kommer till Houtskär så fortsätter vi diskussionen där. Förresten Håkan, välkommen på jobb som VD i världens vackraste skärgård och lycka till!

Vänligen
Janette Lagerroos