Predikan 21 juli 2024, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan 21 juli 2024, Houtskär

Sanning och sken – vad är sant och vad är lögn? Det har kanske aldrig förr varit lättare än idag, att förvränga sanningen med sådant som ser trovärdigt ut. En bild är lätt att manipulera så att den ser riktig ut. En röst går att återge med hjälp av teknik så att det vi hör, låter som en bekant röst som säger sanningen, men egentligen är det ord någon annan velat få fram, så att vi tror på det som sägs, fast det inte alls är sanningen. Med hjälp av artificiell intelligens kan vi idag konstruera så gott som vad som helst – utan att det har ens en gnutta sanning i sig.

Men det är egentligen inget nytt att människor förfalskar sanningen för sina egna syften. Det har människor genom alla tider gjort. Genom den avancerade tekniken är det bara lättare än någonsin och vi kan inte längre helt lita på våra ögon och öron för att veta vad som är sant och riktigt.

Nu finns det många i vår värld som tjänar på att förvränga sanningen. Det finns så kallade trollfabriker som massproducerar information som ser riktig ut, men som driver någons intresse att söndra och förvirra. Makt korrumperar och den egna vinningen är för många viktigare än något annat.

När jag ser på situationen i världen känns det inte osökt att jämföra med världsläget på 1930-talet. 1920-talets glada dagar hade förbytts i ekonomisk depression och osäkerhet. Det här utnyttjade de som ville ha makt för egen vinning. Man sökte och presenterade syndabockar för det dåliga världsläget. På något märkligt sätt fick radikala högerpolitiker makten och det slutade med ockupationer och krig. Vi vet alla hur fruktansvärt det blev. Men det som kan förundra oss idag är hur lättlurade människorna verkade. Förstod de verkligen inte vart det barkade?

Vi ser på det hela med facit på hand och då är det lätt att fördöma och förundras. Det fanns människor som genomskådade ondskan och som försökte höja rösten, men de tystades effektivt av de makthungriga.

Om vi ser på världen idag finns det en hel del paralleller till den tiden. Retoriken är lika förvriden, makthungern är lika stor och sanningen skyfflas åt sidan. Hur kan det bli så här, frågar vi oss om igen.

Jonas Gardell har skrivit:

… för att samhällen ska fungera måste det finnas en grundläggande överenskommelse om sanningens värde. Det vill säga, om någon blir påkommen med en uppenbar lögn så skäms denne och ställer sig i skamvrån.
Men om någon inte skäms? Om någon är skamlös och inte bara upprepar sin lögn utan till och med går till angrepp med en ännu grövre lögn? [– – –]
Den som är skamlös saknar spärrar, den skamlöse kan göra vad hon vill för hon erkänner inte att det finns en sanning högre än henne själv. Få saker är farligare än en människa utan skam.

[Gardell, Expressen, 28.5.2024 https://www.expressen.se/kultur/de-slappte-bada-anden-ur-flaskan/ (läst 18.7.2024)]

Om vi inte respekterar varandra som människor spelar det ingen roll att vi anser oss sända av Gud. Guds vilja är aldrig att vända människor mot människor, att neka människor deras mänskliga rättigheter, att förtycka och utvisa dem som söker skydd.

Jesus talade till människorna och uppmanade dem att pröva allt. Att inte blint lita på det som sades och gjordes utan att vara kritiska och uppmärksamma. Är det här verkligen Guds vilja och sanningen? Samma uppmaning gäller ännu idag. Vi behöver också vara kritiska och pröva det vi ser och hör. Är det här sanningen? Är det här kärleksfullt? Är det här Guds vilja?

Vi behöver gripa in och höja rösten när vi ser och hör orättvisor, förvrängd sanning och ondska. Vi kan inte bara knyta näven i fickan och säga att vad berör det mig? När vi tiger ger vi makten till dem som höjer rösten. Om de rösterna inte talar för sanning, solidaritet och kärlek till vår nästa, är risken stor att också vi drabbas av den ondska som får fotfäste genom vår tystnad.

Att vara den som höjer rösten är obekvämt. Att kämpa mot ondska och makthunger kan vara farligt. Men om vi, alla i den tysta massan, skulle resa oss och säga nu räcker det, skulle det vara en kraft så stor att ondskans lakejer inte skulle ha en chans. Och någonstans måste vi börja. I det lilla, i vår närhet, när någon utrycker sig rasistiskt eller uppenbart ljuger ska vi inte tiga utan säga stopp. När det kommer till val där radikala partier ställer upp behöver vi använda vår röst på valsedeln till en kandidat som står för de värderingar vi värderar. Lika effektivt som världen förändras av högljudda radikala kan den förändras av dem som står för sanning, kärlek och nåd.

Våga tro att du gör skillnad, att din röst spelar roll, att du har ett uppdrag av Gud att skilja på sanning och sken.

Amen.