Monthly Archives: juli 2024

Predikan, 28 juli 2024, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 28 juli 2024, Houtskär

När vi lyssnar till Jesu liknelse kan det hända att vi fastnar vid orden om hur den slarviga tjänaren straffas med döden eller hur tjänare ska piskas. För oss är det groteskt och de orden kan bli till en mur som gör att vi känner rädsla och inte kan ta till oss vad det egentligen är som Jesus försöker säga… Read more »

Spaltaren, 26 juli 2024

      Kommentarer inaktiverade för Spaltaren, 26 juli 2024

Sötman av det mogna Jag satt med ett häfte i min hand där kantorn hade sammanställt en hel drös med sommarpsalmer. Det var redan efter midsommar och jag hittade inte riktigt någon psalm som jag tyckte att passade för dagen. Smått frustrerad konstaterade jag att sommarpsalmerna talar om den spirande grönskan och om blommor som blommar i början av sommaren…. Read more »

Predikan 21 juli 2024, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan 21 juli 2024, Houtskär

Sanning och sken – vad är sant och vad är lögn? Det har kanske aldrig förr varit lättare än idag, att förvränga sanningen med sådant som ser trovärdigt ut. En bild är lätt att manipulera så att den ser riktig ut. En röst går att återge med hjälp av teknik så att det vi hör, låter som en bekant röst… Read more »

Predikan, 7 juli 2024, Aspö & Nötö

Det finns en frågeställning som har gäckat teologer ända sedan den tidiga kristna kyrkans tid; det så kallade teodicéproblemet. Om Gud är allsmäktig och god – varför tillåter han ondskan i världen? Den kristne författaren Lactantius formulerade på 300-talet frågan om vad Gud vill och kan: Antingen vill Gud utplåna det onda, men kan det inte. Eller så kan han… Read more »

Predikan 6 juli 2024, Utö

      Kommentarer inaktiverade för Predikan 6 juli 2024, Utö

Skapelsen. Himmel och jord, land och hav. Allt som rör sig, växer och finns till. Allt är Guds skapelse. Så som vi ofta uppfattar det blev kronan på verket människan som Gud skapade till sin avbild. Människan som sattes att vårda och skydda skapelsen. Men så lockades de första människorna att äta av kunskapens träd och fick mera kunskap än… Read more »