Predikan, 18 juni 2023, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 18 juni 2023, Houtskär

Eftersom Sackaios hade hand om tullen rörde han sig där människor kom och gick in och ut ur staden. Han förstås hört många berättelser om Jesus redan innan Jesus kom in i Jeriko. Jesus var sin tids rockstjärna och berättelserna om vad han gjort spred sig med vindens hastighet. Sackaios var nyfiken på den här Jesus, men eftersom Sackaios var en liten man, hade han svårt att se någonting bakom muren av människor som omringade Jesus. Men Sakaios var smart. Han kunde räkna ut vilken väg Jesus skulle ta och han rusade i väg och klättrade upp i ett träd för att kunna se över huvudena på människorna.

Människorna runt Sackaios såg på hans rikedom och kände med stor sannolikhet sting av avundsjuka. Vem skulle inte vilja vara rik och leva ett bekvämt liv? Alla kan inte göra det och om man inte kan det, kan man i alla fall tänka att man själv lever ett rättfärdigt liv och inte syndar, inte mer än grannen gör i alla fall. Den man är avundsjuk på kan man projicera sina aversioner på och kalla för syndare – oberoende om det är sant eller inte. För så där rik som Sackaios var, kan man väl inte bli utan att fuska lite här och där?

Så händer det oerhörda att Jesus talar till Sackaios och vill gästa hans hem. Jag kan tänka mig hur det går ett sus genom hopen av människor som omger Jesus. De kan inte förstå hur Jesus kan sänka sig så lågt att han gästar en tullmästare – mannen som de sett snett på redan länge. Han är en syndare säger de. Till en stor del är det avundsjukan som talar. För alla runt Jesus hade mer än gärna bjudit hem honom till sig.

Det är så mänskligt att söka syndabockar och se snett på andra som har något jag också skulle vilja ha. Det ser vi runt omkring oss varje dag. Det här leder till konflikter och onödiga problem, men vi människor är bristfälliga och sällan så goda som vi vill vara eller som vi intalar oss att vi är. Därför behöver vi Jesus som kommer och pekar på att alla, såväl rika och upphöjda människor i vårt samhälle som fattiga och utstötta är älskade av Gud. Jesus kommer för att söka efter alla dem som av någon orsak tappat kontakten till Gud. Som valt att gå sin egen väg och tro att hen ska finna lyckan på eget sätt.

När Gud kallar oss till sig och sitt rike ser han inte till våra yttre attribut eller vår sociala status. Jesus gick till Sackaios och han valde enkla män, utan rikedomar eller utbildning till sina lärjungar. Det är stor kontrast mellan dem i världslig mening, men för Gud var de alla lika värdefulla.

När lärjungarna började predika Guds ord kanske en och annan tänkte att vad tror han där att han är? En enkel fiskare som påstår sig veta något om Gud, Guds son och om vår frälsning? Så vem vi än är, och vilka förutsättningar vi än kommer ifrån, så kommer vi att vara fel i en del människors ögon. Men det är inte människorna som kallar oss och det är inte människorna som ska döma oss. Det är bara Gud. Och det är bara Gud som kan avgöra vad och vem vi är innerst inne.

Därför får vi, som Sackaios, utan tvekan klättra ner ur trädet och öppna vårt hem och vårt liv för Jesus. Vi behöver inte be om ursäkt för att det är lite stökigt i köket och för att vi inte hunnit städa. Vi behöver inte be om ursäkt för att vi är de vi är, för Jesus ser förbi allt det här. Men när vi bjuder in honom och när han väl är hos oss vill vi städa upp och göra rätt för allt det som blivit fel, precis så som Sackaios deklarerade när Jesus kom till honom. När vi uppfylls av den heliga Andens gåvor och Guds kärlek vill vi bli allt mera lika Jesus.

Så ser vi till oss själva, och rannsakar oss själva. Har jag känt Guds kallelse? Har Jesus kommit till mig? Har jag blivit förändrad och så där lycklig och god som Sackaios? De svaren kan bara du och Gud svara på. Om du ännu tvekar, så vill jag försäkra dig om att Jesus söker dig. Han söker oss alla. Han talar till dig i orden du hör, psalmerna du sjunger med i, i bönerna vi ber och idag får du komma fram till altaret och ta emot Jesus i brödet och vinet.

Kanske är känslan inte lika omvälvande som om Jesus kom in genom dörren och bad att få gästa ditt hem idag, men han finns här hos oss. Vi får lita på Jesu egna ord: Jag är med er alla dagar till tidens slut.