Predikan, 28 maj 2023, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 28 maj 2023, Houtskär

Jag minns från skolåren att när någon hade en godispåse så var kompisarna snara att påpeka ”vi som är så goda vänner – nog delar du väl godiset med mig?” Jag tyckte väldigt illa om det här, för det var rent och skärt tiggeri. Flera av dem som plötsligt var sååå goda vänner med mig, kunde bry sig strunt i mig, när jag inte hade en godispåse i näven. Det var falskt och orden ville bara ge mig dåligt samvete om jag inte delade godiset med mina så kallade vänner. Det var ett försöka att utöva makt över mig genom mina känslor.

”Om ni älskar mig kommer ni att hålla mina bud.” Lite samma känsla kan man få av Jesu ord, om man inte analyserar dem djupare. Det är lätt hänt att man går till sitt eget hjärta och söker där. Älskar jag Jesus? Sen ser man på hur bra man hållit Jesu bud och kommer kanske fram till att det inte gått så bra. Då kan man hastigt dra slutsatsen att man inte älskar Jesus så som man trodde att man gjorde. Plötsligt ger de här orden oss en gnagande känsla av otillräcklighet och misslyckande.

Men låt oss stanna upp här. Jesus är inte den som vill dominera oss genom dåligt samvete. Jesus ber ju faktiskt bara en sak av oss och det är att vi tror på honom för att han ska kunna hjälpa oss och rädda oss – till och med från oss själva. Jesus kräver inte att vi älskar honom. Tvärtom älskar han oss fullständigt kravlöst.

Det som Jesus vill säga till lärjungarna och oss idag kunde jag formulera så här: Jag ser din kärlek till mig i det du gör. Jesus ser på oss med kärlek och han säger att han ser att vi älskar honom eftersom vi gör det han ber oss göra. Vi är fria att strunta i de bud som Jesus ger oss, men när vi följer dem gör vi det för att vi älskar Jesus och vill göra så som han ber oss.

Jag ser din kärlek till mig i det du gör. Smaka lite på orden. Jag ser din kärlek till mig i det du gör.

När vi älskar någon gör vi utan att knota det lilla extra. Nån kanske stiger upp lite tidigare på morgonen för att koka morgonkaffe och gröt till sin älskade för att den andra ska få sova lite längre. Nån kanske bygger odlingslådor i trädgården för att den andra som älskar trädgårdsodling ska ha det lättare. Nån funderar inte utan kör ett extra varv till stan för att hämta hem den andra från tåget när hen varit på resa. Nån plockar en bukett med vårblommor för att glädja den som inte längre kan ta sig ut till skogskanten.

Exemplen på hur vi visar vår omsorg och vår kärlek till dem vi älskar är oändliga. Det kan hända att det inte faller sig naturligt att säga ”jag älskar dig” men att laga den andras älsklingsmat är lätt och betyder det samma.

Men alltid är det ju inte lätt. Fast vi älskar kanske vi inte förmår göra det som vi borde. Ibland kanske vi börjar räkna hur många goda gärningar vi har gjort för att bevisa Jesus vår kärlek och förväntar oss en belöning som motsvarar de goda gärningarna. Det finns många sätt kärleken kan ta sig uttryck på, som ändå blir fel, fast vi vill så väl.

Det här var och är Jesus mycket väl medveten om. När han uttalade de här orden var det vid den sista nattvarden och Jesus visste att han snart inte skulle stå vid sina lärjungars sida längre. Han visste att det skulle komma svåra tider och att lärjungarnas kärlek till honom skulle sättas på prov. Han visste att lärjungarna och vi, dagens människor, kommer att behöva hjälp på vägen och därför berättade han om hjälparen, sanningens ande, som skulle komma.

Idag firar vi pingst till minne av den dag då den hjälparen, sanningens ande, den Heliga Anden kom till lärjungarna. Anden visade sig som eldslågor och lärjungarna började tala många olika språk som de inte kunde från tidigare. Det här var en dramatisk uppvisning med buller och bång, som fick många att ifrågasätta vad det var som hände. Det var som att Gud inte sparade på krutet när han ställde till med fyrverkeri. Det undgick inte någon som var i Jerusalem att nu hände något extraordinärt. Det var lärjungarna som fick del av den Heliga Anden, men det spillde över på många som var där och bevittnade undret. De kom till tro och uppfylldes även de av Helig Ande.

Ännu idag får vi förundras över det som hände för två tusen år sedan. Vi får ta del av undret och vi får ta emot hjälparen i våra liv. Kan hända att det inte blir fullt lika spektakulärt som i Jerusalem, men Anden verkar på många olika sätt. Ibland märker vi av hjälparen som en stilla övertygelse som växer inom oss, utan att ge vika, fast vår kärlek till Jesus prövas. Då kan vi känna att det här är det som är rätt, det som ger vårt liv mening. Då säger Jesus igen: Jag ser din kärlek till mig i det du gör.

Amen.

Inspirerad av Miikka Tarpeenniemis predikan, 31.05.2020, Vaasan suomalainen seurakunta. https://www.kotimaapro.fi/digipostilla/postillat/helluntaipaiva-joh-1415-21-miikka-tarpeenniemi/?text=&churchHoliday=Helluntaip%C3%A4iv%C3%A4&volume=2&date=&congregation=&sivu=1
(läst 26.5.2023)