Predikan, 7 maj 2023, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 7 maj 2023, Houtskär

Himmelrikets medborgare – har du tänkt på att du faktiskt är en himmelrikets medborgare? Du är inte bara finländare, utan du har dubbelt medborgarskap och är medborgare i Guds himmelska rike.

För att bevisa att man är medborgare i ett rike behöver man vanligtvis ett pass som landets myndigheter har utfärdat och beviljat, men ingen av oss har egentligen ett fysiskt bevis på vårt medborgarskap i himlen. Visst kan vi ha ett dopbevis, konfirmationsbevis och våra namn finns antecknade i kyrkböckerna, men den riktiga nyckeln till himmelriket finns inom oss och hos Gud.

När Jesus ber för lärjungarna och för oss, talar han om att Gud tagit oss från världen och gett oss till Jesus. Gud har redan valt oss och tagit oss till sina. Gud har gett oss medborgarskap i himmelriket innan vi ens förstår att vi längtar efter det.

Genom Jesus förstår vi vår relation till Gud och Guds kärlek till oss. Gud och Jesus, Fadern och Sonen är ett. I Jesus ser vi Gud i mänsklig gestalt.

I evangelietexten talar Jesus om lärjungarna och om hur Jesus har talat till dem så att de verkligen har förstått att Jesus och Gud är ett. Lärjungarna går sen ut i världen och predikar evangelium så att allt flera kommer till tro. Så att vi ännu idag lyssnar till deras ord och deras vittnesmål om vem Jesus egentligen var.

När Jesus ber den här bönen är lärjungarna ännu samlade runt honom och vet ingenting om de hårda tider som väntar dem när de sprids i sitt arbete för Himmelriket. Men Jesus vet redan att det inte kommer att bli lätt för dem och han ber för dem, och för oss så att de och vi ska vilja hålla fast vid de ord han har talat till oss.

Vi som lever idag vet hur svårt det många gånger blev för lärjungarna och hur svårt det har varit och är för kristna på många håll i världen. Ibland kan det kännas svårt också för oss, även om vi lever i ett land med religionsfrihet och föreningsfrihet. Vi får samlas och tillbe Gud. Vi får predika evangelium fritt, men ändå kan världen och livet sätta käppar i hjulet för oss.

Vi kan fyllas av tvivel och tveksamhet. Är det här med Gud vettigt? Hur kan vi vara säkra på att Gud finns? Hur kan Gud finnas och vara allsmäktig när världen ser ut som den gör. Ondska och våld finns överallt. Människor, djur och hela naturen lider. Himmelriket – är inte det bara ett vackert luftslott som kyrkan målar upp som en tröst i bedrövelsen när livet här på jorden känns som ett helvete?

Ju djupare vi går i tvivlets frågeställningar, desto sannare låter argumenten mot Gud. Då skulle det vara bra att kunna dra fram sitt pass som visar att vi är medborgare i himmelriket för att påminna oss om att vi inte hör till den här världen, även om vi lever här just nu. Men eftersom vi inte har ett fysiskt dokument så får vi hitta andra vägar att påminna oss själva om att vi inte är lämnade ensamma i en värld som bryter ner och förstör. En del av oss bär ett halsband med ett kors. Det kan vi känna på när vi behöver lite extra styrka och mod. En del av oss bär något annat smycke som påminner om att vi är älskade av Gud. En del låter tatuera in en påminnelse och en del hittar sin bekräftelse på något annat sätt. En del väljer att mer eller mindre regelbundet komma till kyrkan för att andas in helighet och kärlek och andras ut oro och ångest.

De flesta av oss stillar oss i bön då och då. Vi samtalar med Gud och Jesus och vi tar emot den heliga anden som fyller oss med visshet om att himmelriket väntar på oss. Eller som Jesus själv sade – det är redan här.