Predikan, 1 januari 2023, Nagu

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 1 januari 2023, Nagu

Första dagen på ett nytt år – det känns som om vi fått en helt ny och tom bok att fylla. När alla 365 sidorna ligger blanka framför en kan det vara lite svårt att besluta sig för hur man ska inleda sin berättelse. Det vi gärna vill glömma bort den här stunden är att den här boken är en i serien ”ditt liv” som redan har ett antal böcker bakom sig. Det finns saker som hänt under de gångna åren som vi inte bara kan skaka av oss och glömma bort, ens när vårt nya år, vår nya bok ligger tom framför oss.

Men för en liten stund kan vi ändå låtsas som att just det här årsskiftet är det avgörande när allt kan börja på nytt. För det är det. Varje gång vi besluter oss för att lämna det gamla bakom oss och gå framåt med tillförsikt så kan och får vi göra just det.

Har du redan tänkt ut och avlagt några nyårslöften för dig själv? Kanske du vill förbättra ditt liv på något sätt? Sluta äta godis och lägga till lite mera motion i ditt liv? Det är väldigt vanliga löften som många tänker på just den här tiden på året och det är väldigt vanligt att man inte lyckas hålla här löftena så länge.

Låt mig flytta ditt fokus från löften du avger till löften du fått. Det handlar inte om nyårslöften, utan om hela livet löften. Det finns någon som har gett dig löften och som inte bryter dem någonsin.

I den första läsningen säger Gud till oss: ”Var inte rädd, jag har friköpt dig, jag har gett dig ditt namn, du är min. — Jag är Herren, din Gud, Israels Helige är den som räddar dig.”

Du och jag är Guds egna. Han lovar att vara med oss genom vatten och eld. Han lovar inte att vi inte ska tvingas gå genom svårigheter och lidanden, men han lovar att han är med oss hela vägen och att vi inte ska gå under. Han finns med oss varje dag, varje steg på vår väg genom livet.

I den andra läsningen läser vi att: ”Var och en som tror att Jesus är Kristus, han [eller hon] är född av Gud, — detta är den seger som har besegrat världen: vår tro. Vem kan besegra världen utom den som tror att Jesus är Guds son?”

Genom dopet och vår tro på Jesus Kristus blir vi pånyttfödda av Gud. När vi bekänner vår tro och lägger våra liv i Guds hand förmår vi mycket mera än vi tror. Världen är full av ondska – det kan vi inte komma ifrån och det ser vi omkring oss hela tiden. Men vi får inte låta ondskan vinna och vi får inte ge efter. Vi behöver besegra världens alla frestelser och ondskans önskan om att dra oss ifrån det goda. Det kan vi inte göra på egen hand utan vi behöver Gud med oss. Därför kom Jesus till oss och därför inleder vi året och alla dagar i Jesu namn.

I evangelietexten får vi en fullmakt av Jesus: ”Sannerligen, jag säger er: den som tror på mig, han skall utföra gärningar som jag, och ännu större. — Om ni ber om något i mitt namn, skall jag göra det.”

Det här löftet ger Jesus till oss. Det är så stort att det kan vara svårt att greppa, men han ger oss faktiskt löftet att vi får be i hans namn om precis vad som helst. Ingenting är för smått eller för stort för att vi ska få be Jesus om det. Just den här dagen, den här stunden får vi vila i löftet och fullmakten som Jesus ger oss. Vi behöver inte ifrågasätta eller tvivla, vi får bara lägga hela vår oskrivna bok med 365 tomma blad i Guds hand.

Med samma tillit som Jesus föddes till jorden, som ett hjälplöst spädbarn i behov av människors omsorg får vi ta emot Guds omsorg om oss. Vi får lägga ifrån oss oro, bekymmer och sorger och ta emot kärleken från kärlekens källa.

Vi vet att om en stund kommer vardagen emot oss igen. Vår boks tomma sidor kommer under året att fyllas av berättelser om både glädje och sorg, för inget liv är en enda lång räcka av lyckliga tilldragelser, men på varje sida får vi skriva ”i Jesu namn” och vi får känna att vi inte går ensamma genom vatten och eld. Gud går med oss. Jesus lyssnar till allt vi vill bära fram inför honom.

Guds löften till oss är inga nyårslöften. Guds löften är omsorg om oss alla dagar under året.

Ära vare Fadern och Sonen
och den heliga Anden,
nu och alltid och i evigheters evighet.
Amen.