Predikan, 18 december 2022, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 18 december 2022, Houtskär

I ett litet ockuperat land hade de främmande ledarna bestämt sig för att räkna och skriva upp alla människor som bodde i landet. Det här ville man göra för att vara säker på att alla skulle betala skatt till den nya kejsaren. En skatt som skulle användas för att se till att invånarna i det ockuperade landet inte fick för sig att göra uppror. Alla skulle ta sig till sin släkts hemort och låta skattskriva sig där.

Josef som var förlovad med Maria hade upptäckt att hon var gravid. Och han visste att han inte kunde vara pappa till barnet. Han tyckte om Maria, men han ville inte leva med henne om hon hade någon annan man. Istället för att ställa till med bråk, tänkte han bara lämna henne. Men så kom en ängel och berättade för honom hur det egentligen låg till. Det fanns ingen annan man, utan det var Gud som blivit till ett litet barn i Marias mage.

Så Josef tog hand om Maria och han tog henne med på den långa tunga vandringen från Nasaret till Betlehem. En resa som är nästan lika lång som från Åbo till Helsingfors. Maria var höggravid och Josef förstod att hon inte skulle orka gå hela vägen, så han tog med en åsna åt henne att rida på.

När de kom fram till Betlehem hade Maria ont och hon kände att barnet ville komma ut. Det var kanske bråttom nu att få något ställe att värma sig på. Och de sökte sig in i ett stall där djuren gjorde att det var varmt och skönt.

Det lilla barnet föddes och Maria och Josef var alldeles till sig. Men inte fick de vila och vara ifred, för plötsligt kom det några herdar som ville se barnet och berätta hur änglarna hade sjungit för dem och berättat att här, här i stallet skulle de hitta den nya konungen för Judarna, Messias.

Till slut gav sig herdarna iväg igen och den lilla familjen fick vila ut efter den långa vandringen och den ansträngande förlossningen. Vad de inte visste då var att den snart skulle komma ännu flera gäster för att se barnet och för att ge dem värdefulla gåvor. Och snart efter det skulle de tvingas iväg på ännu en lång vandring för att skydda barnet från dödsfara.

Den första julen var varken en stor fest eller en fridfull, lugn familjeidyll. Den handlar om en lite familj, i ett ockuperat land där det inte fanns frihet, där pappan är en bonuspappa som stiger in och tar ansvar, där mamman är en förstföderska som säkert längtar hem till sin familjs kvinnor, där barnet drar till sig oväntade gäster och där änglar prisar Gud i höjden.

Allt det här hände för att Gud vill rädda oss människor från oss själva. Det är viktigt och stort att fira Guds födelse som människa, men vi behöver inte alltid allt det som kräver stora utgifter för att köpa. Vi behöver stanna upp och tänka efter. Känna efter om vi har kommit ihåg att bjuda in Gud till vårt julfirande.

Därför har vi idag samlats här i kyrkan för att sjunga de vackraste julsångerna som får hela vårt inre att vibrera av julstämning och glädje. Vi känner hur Jesus är glad över att vi kommer ihåg hans födelsedag och att vi vill fira den med honom och med alla våra nära och kära.
Amen.