Predikan, 6 december 2022, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 6 december 2022, Houtskär

Idag firar vi vårt lands 105 år som självständig stat. Det har varit en tid av glädje och oro, krig och fred, men fram för allt en tid av uppbyggnad och strävan mot ett bättre samhälle för alla. Idag räknas Finland som ett av de mest jämlika och rättvisa länderna i världen och man talar om Finland som en av de nordiska välfärdstaterna. Allt det här får vi glädja oss åt och fira idag.

Tänään juhlimme maamme itsenäisyyttä ja miten hyvin kaikki on kehittynyt. Vuosien varrella on ollut raskaitakin aikoja, mutta tänään Suomi on yksi maailman parhaimmista maista asua, ainakin jos uskotaan onnellisuus mittareita. Silti emme saa unohtaa, että edelleenkin on asioita, jotka eivät ole niin kuin pitäisi.

Men samtidigt får vi inte blunda för att vårt land inte ännu heller är det perfekta landet. Det finns fortfarande många som faller genom skyddsnäten och många som har det svårt. Det finns fortfarande jobb att göra för att vårt land ska vara det bästa landet för alla.

Ändå känns de här frågorna aningen avlägsna idag när vi ser oss omkring i världen. I jämförelse med krigets Ukraina bor vi i paradiset. I jämförelse med förtryckets Iran bor vi i paradiset. I jämförelse med svältens Afrika bor vi i paradiset. Allt är relativt.

Jos vertaa omaa maatamme muihin maihin, voi todeta, että muualla on monesti huonommin, paljon huonommin. Ja tunnemme uhan, että sama voisi tapahtua kotisuomessakin.

När vi ser oss omkring i världen ser vi riskerna för att allt det här också en dag kan vara verkligheten i vårt land. Vi kan inte lita på att vi går säkra för ondskan som härjar i världen. Och det är en skrämmande tanke.

Vi förbereder oss för det värsta. Vi preppar, som det kallas, med att fylla skåpen med matvaror och andra förnödenheter så att vi ska kunna klara oss någon vecka ifall krisen slår till. Vi drar ner på vår konsumtion och energiförbrukning för att minska på utgifterna och på belastningen på systemen. Det som bara för tre-fyra år sedan var självklarheter, är inte längre det. Vår värld och världsbild har förändrats drastiskt genom pandemin och kriget i Ukraina.

Kokemukset menneisyydestä ovat opettaneet meidät valmistautumaan pahan päivän varalle. Kotivara on tuttu sana ja ehkä pelkäämme, että koska tahansa voidaan taas tarvita sellaista. Maailma ei enää tunnu olevan yhtä turvallinen, kuin muutama vuosi sitten.

Osäkerheten sätter sina spår i oss och vi söker efter något som vi kan hålla fast vid när det känns som att ingenting längre går att lita på. Och det finns något som stått stadigt länge och som kommer att hålla oavsett vad som väntar oss. Det är Gud som är orubblig och trygg. I Guds ord har vårt folk funnit tryggheten förr och till Guds ord får också vi lita idag och i morgon.

Saamme taas turvata samaan turvaan kuin edelliset sukupolvet. Saamme turvata Jumalaan. Jumala on aina läsnä, ja hän on väkevä ja pysyvä. Jos tuntuu siltä, että maa järkkyy ja sydän itkee pelosta, saamme kääntyä Jumalan puoleen. Rukous on suora linja Jumalalle, hän kuulee ja lohduttaa.

Vi kan tolka världens händelser hur som helst, men när det känns som att livets grundvalar skakas är det bara hos Gud vi finner en säker tillflykt. Orden i Efesierbrevets text låter krigiska, när vi uppmanas att klä på oss Guds rustning och hålla upp trons sköld, men det är försvarets och fredsbudskapets standard vi får vandra under i den rustningen. Om vi vandrar genom livet i bön, så går vi iklädda Guds rustning var vi går. Och då får vi lita på att vad som än händer i världen så har vi redan nått räddningen. Jesus har fullbordat allting och inget mera krävs av oss än att vi tror och erkänner Jesus som vår frälsare.

Raamatusta saamme vahvistusta. Pauluksen kirjeestä efesolaisille lukee     ”Pukekaa yllenne Jumalan taisteluvarustus, jotta voisitte pitää puolianne Paholaisen juonia vastaan.” Saamme uskoa ja luottaa Jumalaan voimaan. Hän suojelee meitä ja maatamme.

Det här ger oss en trygghet som inte är beroende av någonting här i världen. Det ger oss kraft att verka för fred och mota undan ondskans makter. Det ger oss, mitt i världens nöd och förstörelse, viljan och styrkan att fortsätta bygga upp ett land där rättvisa, jämlikhet och trygghet finns för alla.