Predikan, 1 augusti 2021, Dragsfjärd

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 1 augusti 2021, Dragsfjärd

Här i veckan råkade jag höra en intervju i radion med Anna-Lena Laurén. Hon är journalist och har bott länge i Ryssland. Intervjun handlade om hennes senaste bok Sammetsdiktaturen och hon förklarade att Putin och makthavarna i Ryssland berättigar sitt sätt att styra och utnyttja korruption med att alla andra också gör så. De är inte värre än någon annan. Kanske någon annan utnyttjar makten på ett mera elegant sätt, men i grund och botten är alla mer eller mindre korrumperade. Laurén menade att de ryska makthavarna inte ser några problem med att utnyttja andra eftersom de anser att de bara gör som alla andra.

På nåt märkligt sätt har de ryska makthavarna ingen tanke på att de skulle kunna göra bättre, vara bättre, för att andra kanske är bättre och inte alls är lika korrumperade och utnyttjar makten till sin egen vinning. Men det är ju inte bara ryska makthavare som utnyttjar sin ställning. Det finns exempel på närmare håll, om dock i mindre skala.

Hur ofta motiverar inte vi våra val och handlingar med att vi bara gör så som alla andra?

Det märkliga är att vi ofta motiverar våra dåliga val med att vi gör som alla andra. Mera sällan behöver vi motivera de goda valen, för då tar vi gärna äran åt oss själva.

Jesus berättar i liknelsen om att förvalta någon annans egendom. Den goda förvaltaren gör som han ska och blir belönad. Så vill vi alla vara, men ibland är det svårt. Frestelsen att tänka att Herren inte kommer än på länge och jag hinner nog ställa till rätta allt innan han kommer finns där. Om en förvaltare tillåter sig att hemfalla åt sådana tankar blir den nedåtgående spiralen snabbt brant och plötsligt en dag står förvaltaren där med handen i kakburken när Herren kommer hem. Då blir det ett abrupt uppvaknande och förvaltaren tvingas stå till svars.

Nu tänker vi kanske bara på dem som missbrukar sin ställning och låter sig bli korrumperade. De som orätt använder andras pengar och njuter av oförtjänta förmåner. Men den här söndagens tema ”Trofast förvaltning av Guds gåvor” talar om mycket mera än så.

Vi är alla förvaltare av Guds gåvor. Människan skapades till Guds avbild och fick ansvar för skapelsen. Vi är förvaltare av skapelsen, den värld vi lever i och vi märker allt mera hur det barkar till skogs med det. Dagligen talas det om klimatkrisen och om hur mänskligheten påverkat jordens förutsättningar att klara sig. Den här veckan var dagen då vi som mänsklighet överskred jordens tillgångar för det här året. Vi borde inte utnyttja mera resurser än vad jorden har att ge, men vi gör det varje år. Människans girighet är grym. Och kanske vi gör det vi gör bara för att alla andra också gör det?

Vi måste sluta tänka på det sättet. Vi måste försöka vara bättre än så här. Vi måste alla göra det lilla vi kan för att inte tära mera på skapelsen. Istället behöver vi vårda och bygga upp vår illa tilltygade planet. Vi behöver visa solidaritet och medkänsla. Vi behöver agera som goda förvaltare.

Men den här söndagens tema ”Trofast förvaltning av Guds gåvor” talar om ännu mera än så här.

Vi har alla fått gåvor. Talang, fallenhet, intressen och kunskap som gör oss till de unika personer vi är. Det är inte alla gånger vi tar vara på de här gåvorna. Vi kanske inte vågar eller vill utnyttja dem så bra vi kan. Vi kanske inte vågar erkänna att vi verkligen är duktiga på någonting?  När vi får beröm för nåt bra vi gjort kan det hända att vi slår ifrån oss och säger ”äsch, det där var ingenting”. Men den här kommande veckan vill jag utmana dig att inte slå ifrån dig om någon uppmärksammar att du är duktig på nåt. Stanna upp, säg tack och känn dig stolt över att Gud har gett just dig gåvan att vara bra på just den saken.

För jag tror att förändringen börjar just i tacksamheten. Tacksamheten över att kunna vara ett Guds redskap på jorden. Genom den gåva just du bär på. Genom att du och jag har fått förtroendet av Gud att vara hans förvaltare i världen i smått och i stort. På många sätt har vi fått mycket och det för med sig ett stort ansvar. Ett ansvar som Gud hjälper oss bära bara vi låter honom göra det. Han finns här för oss och med oss, alla dagar till tidens slut.