Predikan, 26 januari 2020, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 26 januari 2020, Houtskär

Om en läkare flackar med blicken och pratar väldigt mycket kan vi bli lite osäkra på om läkaren verkligen vet vad hen pratar om.

Om en bilförsäljare är överdrivet påstridig finns det en stor risk att vi börjar undra vad som egentligen är fel med bilen, fast den kanske verkar hur bra som helst.

Det finns många yrken där man behöver vara trovärdig för att ens budskap ska nå fram. En del människor har det där naturligt, men andra kan behöva lite hjälp för att hitta rätt sätt att uttrycka sig. Det handlar om kroppsspråk och om ordval. Det finns kurser man kan gå för att bemästra det här.

I en lyckad kommunikation gäller det att man ska vara tydlig, närvarande och lyssnande. En sak som avsevärt underlättar ens trovärdighet är om man själv verkligen tror på det man försöker berätta för andra.

Kvinnan vi hör nämnas i evangelietexten är samma kvinna vi hörde om förra söndagen. Kvinnan vid Sykars brunn. Hon som mötte Jesus och blev övertygad om att han var det han utgav sig för att vara, Messias. Nu hör vi att det var många fler som kom till tro i den byn. Först genom kvinnans ord, sen genom Jesu egna ord. Kvinnan var trovärdig och Jesus lika så. Kvinnan trodde på det hon berättade, Jesus visste att det han berättade var sant. Ingendera behövde gå på någon kurs för att lära sig hur man berättar och övertygar andra.

Jag har ibland funderat på hur Jesus talade. Jag är rätt övertygad om att han inte pratade på som en bilförsäljare som vill sälja dig en skruttig bil men får det att låta som om det är en splitterny Ferrari. Jag tror nästan att han gjorde tvärtom. För det som Jesus erbjuder oss är långt större än alla fina bilar i världen. Så stort att vi inte kan förstå vidden av budskapet utan behöver få lära oss i mindre portioner. Ändå kan vi i Lukas evangeliet läsa om Jesu undervisning så här: De överväldigades av hans undervisning, eftersom det låg makt i hans ord. (Luk 4:32) och i Markus evangeliet: Alla överväldigades av hans undervisning, för han undervisade med makt och inte som de skriftlärda. (Mark 1:22) Jesus undervisade med makt i sina ord. Hur låter det?

Jag tror inte att Jesus var domderande och högljudd utan jag tror att han talade med övertygelse. Han visste ju verkligen vad det var han talade om! Jag tänker att hans undervisning var intensiv, men kanske ändå lite lågmäld. Hans vilja att berätta om Guds kärlek fanns som en glöd i honom, en glöd som fick honom själv att lysa när han talade. Det fanns inget tvivel, inga frågetecken utan budskapet var klart och rent.

De som hörde och såg honom blev övertygade. Det han sade var bortom allt tvivel, även om det inte alltid var lätt att förstå eller smälta.

Hur är det då idag? Finns det kvar något av den glöd som finn Jesus att lysa i de ord vi läser i Bibeln? Jo, jag är rätt övertygad om att vi kan hitta glöden. När vi läser Jesu liknelser talar han direkt till oss också. När vi läser evangelisternas vittnesbörd om Jesu liv kan orden drabba oss med samma kraft som Jesus undervisade med. Orden öppnar den Gudsnärvaro som hela tiden finns i oss.

Dagens tema är Jesus väcker tro. För mig betyder de orden att tron hela tiden finns inom oss, men att den kanske slumrar eller ligger i dvala. Vi vet kanske inte ens om att tron finns inom oss. När vi möter Jesus vaknar vår inneboende tro till liv igen. Genom Jesu ord får vår tro näring och ljus så att den kan börja spira och slå ut i blom.

Så när vi idag firar högmässa här i kyrkan är vi här för att vattna och sköta om vår växande tro som en planta. Låt oss så ge vår tro ett stöd att växa vid genom att resa oss och gemensamt bekänna vår kristna tro.