Predikan, 15 september 2024, Houtskär

      Inga kommentarer till Predikan, 15 september 2024, Houtskär

Tack till Seppo Häkkinen och Leena Flander som delat sina predikningar på Digipostilla.fi. Största delen av den här predikan är deras ord.


Varje söndag är Herrens dag, den dag då Jesus uppstod från de döda. Varje söndag firar vi gudstjänst för att fira att Jesus övervann döden. Men den här söndagens tema för oss speciellt nära påskens budskap: Jesus ger liv.

När vi talar om saker som är extra viktiga säger vi ofta att det är en fråga på liv och död. Livet står för det positiva, det som strävar framåt och som kan leda till någonting gott. Döden däremot står för det negativa, ett abrupt slut och någonting som kan leda till tårar.

Jag tror alla av oss har berörts av livet i form av ett nyfött barn. Den fantastiska lilla människan som är så oskuldsfull och hjälplös, och som vi med vår erfarenhet tänker att har hela livet framför sig. På samma sätt har vi alla berörts av döden. Någon kär människa har dött. Kanske ur vårt perspektiv för tidigt eller kanske mätt på livet i hög ålder. Oberoende är döden är en gäst som förändrar hela livet. Inte bara för den som dör, utan för oss som lever vidare. När döden kommer nära blir inte livet längre som förut.

Den här söndagen, som kallas höstens påsk eller lilla påsken, har en evangelietext som ger oss, som lever i en värld full av död, förlust och saknad, två viktiga saker att hålla fast vid.

Först och främst berättar evangeliet att Jesus har all makt, till och med över döden. Bakgrunden till den korta evangelietexten är att Jesus hade anklagats för hädelse. Han kritiserades för att han gjorde sig själv lik Gud när han talade om Gud som sin egen far. Jesus svarade genom att förklara vad hans ställning som Guds Son innebär. Det är inte att sätta sig på Guds plats. ”Ingen Son kan göra något på egen hand.” Det finns bara en Gud. Just som Guds Son gör Jesus det som Gud också gör. Gud har gett honom all makt (Matt. 28:18). Denna Guds oinskränkta allmakt visar sig i att han till och med väcker de döda: “Så som Fadern väcker de döda och ger dem liv, så ger också Sonen liv åt vem han vill.”

För oss dödliga människor är detta ett glädjefyllt budskap. Döden har inte det sista ordet. Det finns någon som övervunnit döden. Han är Guds Son, Jesus Kristus. Han har genom sin död och uppståndelse besegrat dödens makt. Därför har vi hopp om att återse våra kära. Därför har vi hoppet om det himmelska hemmet och det eviga livet. Detta hopp kan inte ens döden ta ifrån oss, eftersom dess makt redan har besegrats. Även om förlusten av en närstående lämnar en sorg och saknad, finns det trots allt hopp för kristna.

För det andra betonar evangeliet att det eviga livet inte bara kommer efter döden, utan att vi redan nu är delaktiga i det genom tron. Utan Gud och tron på Guds Son är människan redan död. I tron på Guds Son har vi redan nu evigt liv, inte först efter döden. Samtidigt har döden, genom Guds son, förlorat sin slutgiltiga betydelse och makt. Den har numera en begränsad makt över oss. Döden har mött sin besegrare.

I all sin glädje är evangelietexten samtidigt mycket allvarlig. Det sätter nämligen var och en av oss inför ett val. Guds Son ger liv åt den som han vill. Det handlar inte om någon förutbestämmelse, att vissa redan skulle vara utvalda för frälsning och andra för fördömelse. Nej, utan Guds Son vill ge alla evigt liv. Det börjar redan här i tiden och blir fullständigt en gång i himlen.

Men hur ska vi leva våra liv här och nu? Så att vi inte känner oss döda, utan levande. Som många av oss vet, behöver vi alltid återigen Jesu kallelse att ta emot livet. Livet är oss givet, en gång för alla och med det följer det eviga livet. Den som tror på Jesus är redan nu delaktig i det eviga livet, inte först efter döden. Men vi behöver alltid höra Jesu röst igen, som ger oss liv – mitt i den ångest, smärta, bedövning, skuld eller sorg som vi lever i varje dag.

Jesus Kristus har gett oss alla livet genom sin död och uppståndelse, och han ger oss livet varje dag på nytt. Vi behöver höra hans röst i Ordet och sakramentet. Nattvardsbordet är dukat även i denna gudstjänst. Som Jesus säger lite längre fram i dagens evangelium (Joh. 6:35): “Jag är livets bröd.” “Den som kommer till mig ska aldrig hungra, och den som tror på mig ska aldrig mer törsta.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *