Predikan, 1 april 2024, Norrskata

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 1 april 2024, Norrskata

Vid graven hade kvinnorna mött en ängel som visat för dem att graven var tom och sagt att Jesus uppstått. De springer för att berätta för lärjungarna den glada nyheten, och på vägen möter de Jesus. De ser honom, de rör vid honom och de hör honom själv säga:  ”Var inte rädda. Gå och säg åt mina bröder att bege sig till Galileen. Där skall de få se mig.”

Det här är en bekräftelse som gör att kvinnorna är bergsäkra på vad de har sett och hört. Ingen kan få dem att tvivla längre. De vet att Jesus har uppstått.

Men för översteprästerna är det här en farlig kunskap. Om folket får höra att det Jesus sagt verkligen har hänt framstår de äldste och översteprästerna som inkompetenta och dåliga ledare. Det spelar ingen roll att det är sanningen, översteprästerna är mera måna om sin makt och position än om att ta emot Guds gåva och under. Så de betalar soldaterna att ljuga. ”Säg att hans lärjungar kom under natten och rövade bort honom medan ni sov.

För den som tvivlar är det här en betydligt mera logisk förklaring än att Gud skulle ha uppväckt Jesus från det döda. Det här en förklaring vi kan förstå oss på. Men likväl är den inte sann. Sanningen är så förunderlig att den kräver att vi i tro vågar kasta loss från förnuftet. Guds vägar är inte människans vägar. Guds under är under just för att de går utanför de ramar som vi tänker är möjliga. Vi har inte Guds kunskap och därför kan vi inte förstå allt som Gud gör.

Men låt oss göra ett litet tankeexperiment. Låt säga att vi på något märkligt sätt skulle förflytta oss 500 år bakåt i tiden. I fickan har vi en tändare. En helt vanlig tändare. Vi kommer till ett hus där elden slocknat och de som bor där kämpar med att få i gång elden igen. Vi vill naturligtvis hjälpa till och plockar fram tändaren ur fickan. Vips har vi eld.

De som bor i huset kan inte förstå hur vi gjorde och de ser det som ett under eller som magi. Men vi vet att det är en högst enkel mekanisk funktion och en lättantändlig gas som ger oss elden.

Och tänk om vi dessutom kunde plocka fram vår telefon och ringa ett videosamtal? Det skulle vara någonting människorna för 500 år sedan inte ens kunnat drömma om.

Vår kunskap har gått framåt, men inte så långt att vi ännu skulle kunna förstå Guds under. Och det är ingen mening med att försöka klura ut hur Gud gör sina under. Då förlorar vi poängen med undret. Poängen är att Gud är så mycket större att allt är möjligt för honom. Vi får stå lika häpna som våra vänner i tankeexperimentet som inte kan förstå hur vi kan bära elden i fickan utan att bränna oss.

Budskapet om att Jesus har uppstått når oss om och om igen som ett eko från kvinnornas glädje när de springer för att berätta för lärjungarna. Det var ofattbart, men sant och det är fortfarande ofattbart och sant. Jesu har uppstått från de döda. Han lever och han lever ännu.

Vi får låta oss smittas av kvinnornas glädje och känna i hela kroppen hur fantastiskt det är att Jesus har uppstått. Hoppet är uppfyllt, döden är övervunnen, synderna sonade och förlåtelsen och nåden ges till oss om vi bara ber om den. Tron på Jesus är det som ger oss evigt liv.

Låt oss därför resa oss och gemensamt bekänna vår kristna tro.