Predikan 7. juli 2019, Nagu

      Kommentarer inaktiverade för Predikan 7. juli 2019, Nagu

Alla tullindrivare och syndare sökte sig till Jesus för att höra honom.” Varför gjorde de det? Vad var det hos Jesus som lockade dem? Jesus var ju inte den som strök medhårs utan han kunde vara rätt krävande och rak på sak.  

Så vad var det som gjorde att personerna i samhällets sociala bottenskikt sökte sig till Jesus? Jag tror det var just det att Jesus inte ifrågasatte. Han krävde inte någon motprestation innan han tog emot människorna. Han visste ju redan allt om tullindrivarna och syndarna. Han visste vad allt de gjort fel, men han lät inte det stå i vägen för kärleken.  

När Jesus mötte tullindrivaren Matteus sa Jesus bra enkelt, kom, följ mig. När han såg Sackaios, den korta tullindrivaren som klättrat upp i ett träd för att se Jesus, sa Jesus enkelt, kom ner, idag ska jag gästa ditt hus. När Jesus mötte en kvinna vid Sykars brunn bad han henne om vatten.  

Jesus gjorde det otänkbara när han mötte dessa föraktade människor. Han såg dem i ögonen och bekräftade att också de, tullindrivare och syndare, var värdefulla i Guds ögon. Tänk vilken gåva han gav dem. Han dömde dem inte, utan han visade dem sin kärlek. Han älskade människor som var vana vid spott och spe. Människor som vant sig vid att ingen såg dem i ögonen. Att ingen ville tala med dem, än mindre äta tillsammans med dem. De var vana vid att inte ha något som helst värde i samhällets hierarki och nu kommer den här kändisen Jesus och väljer att umgås med dem. Det är oerhört och det väcker dem på djupt plan. Berörda av Guds kärlek fylls de av viljan att förändra sina liv. Utan att tveka bryter de upp från sina gamla liv och följer Jesus.  

Varför irriterade det fariséerna och de skriftlärda så mycket? Tänk dig själv, att du har gjort allt för att göra rätt. Hela ditt långa liv har du följt varje regel till punkt och pricka. Du har hela tiden gått omkring och oroat dig för att göra minsta lilla fel som skulle äventyra din plats i himlen. Och så kommer Jesus och de, som du avskytt för att de inte brytt sig om reglerna det minsta, och slinker förbi in i VIP-avdelningen. Skulle inte du också bli stött, förnärmad, ja, kanske rent av rasande?   

Fariséerna var inte de som nöjde sig med att knyta näven i fickan och hålla tyst utan de ifrågasätter Jesus. De säger: ”den mannen umgås med syndare och äter med dem.” Den här meningen låter inte i våra öron så bitter och ilsken som den nog i själva verkat var. Att umgås med syndare var att acceptera syndaren och att själv bli syndare. Att äta tillsammans med någon var en handling som visade att man delade mycket mera än bara en måltid. Det var alldeles oerhört att den som sade sig var Guds son gästade en syndare och åt tillsammans med den. Fariséerna kunde inte tänka sig att Guds son skulle strunta i alla de detaljerade regler som Gud själv gett judarna.  

Trots att fariséerna och Jesus var på kollisionskurs försökte han förklara för dem vad det hela handlade om. Han berättade hela två liknelser efter varandra för att beskriva den glädje som Gud känner när en syndare omvänder sig och söker sig till Gud. Han berättar om fåraherden som hittar det bortsprungna lammet och han berättar om kvinnan som hittar myntet hon tappat bort. Så därför går Jesus till alla dem som inte uppfyller alla fariséernas krav att uppfylla lagens alla paragrafer. Det är därför han gästar syndares hem och äter tillsammans med dem. Jesus söker de förlorade själarna och han vill bosätta sig i våra hjärtan.  

Hur är det med oss och Jesus då? Till vilken grupp hör vi? Är vi syndare eller fariséer? Måste det vara så svart-vitt? 

Jag tror att ingen av oss helt kan identifiera sig med någondera gruppen. Samtidigt som vi nog hittar drag från båda grupperna i oss. Vi gör så gott vi kan. Vi försöker följa reglerna, men vi misslyckas med jämna mellanrum. Vi vet att vi inte här helt felfria, men riktigt så illa där an som Bibelns tullindrivare och syndare tror vi knappast att vi är. Vi är väl som folk är mest? 

Men finns det egentligen någon gradskala på hur syndig man är? Spelar det nån roll om man fifflar åt sig miljoner eller om man tänker lite fult om någon annan utan att någonsin säga det? Nej, det finns nog ingen gradskala. Det finns två sorter, syndare och icke-syndare. Hittills vet jag bara en människa som platsar i den senare gruppen. Det är Jesus.  

Och han, han är en så märklig kille att han inte frågar efter vad vi syndare sysslat med utan han säger bara kom, följ mig, idag vill jag vara gäst i ditt hus. Och han säger det inte bara till Bibelns tullindrivare och syndare, utan han säger det till dig och mig idag. Nu ikväll vill han komma hem med dig. Han vill bo hos dig. Han vill vara med dig nu och varje dag till tidens slut.  

I glädje över Guds oändliga kärlek som räcker till för alla ska vi resa oss och bekänna vår tro genom att sjunga psalm nr 868.