Predikan i Houtskär 29 april 2018

      Kommentarer inaktiverade för Predikan i Houtskär 29 april 2018

Ni skall älska varandra.

Ni skall älska varandra så som jag har älskat er.

Jesus ger oss ett enda budord. Han kräver att vi ska älska varandra. Det är inget litet krav och det kan kännas bra mycket svårare att hålla det än alla de tio budord Gud gav Mose på Sinai berg. Men om vi tänker efter säger alla tio buden samma sak. De vill skydda oss, vägleda oss och ge oss riktlinjer att följa när vi inte klarar av att älska varandra av oss själva. I grund och botten säger de alla, älska Gud och älska varandra! Så Jesus kommer inte med något nytt. Han säger det bara på ett tydligare sätt.

Men hur ska vi klara av att älska varandra? Det finns ju människor som vi tycker att är jobbiga, folk vi inte kan med, folk som vi inte förstår oss på och sådana som har behandlat oss så illa att vi aldrig mera vill se dem igen. Hur ska vi kunna älska alla dem?

Jesus säger inte att vi ska tycka om varandra. Vi behöver inte gilla eller tycka om alla människor, men vi ska älska dem. Har du svårt att få det här att gå ihop? Gör ett litet tankeexperiment med mig. Stäng ögonen och tänk på någon du tycker väldigt mycket om. En som du älskar. Det är kanske din mamma, ditt barn eller din partner. Eller kanske ett husdjur. Ser du din älskade framför dig nu? Bra. Då får du tänka dig att du är riktigt arg på din älskade. Ni har bråkat och din älskade har gjort dig så arg att du har svårt att behärska dig. Ni står vid vägkanten och plötsligt ser du en stor bil komma susande så att din älskade riskerar att bli överkörd. Det är riktigt farligt nu. Inom loppet av två sekunder kan din älskade, som du är riktigt, riktigt arg på bli överkörd. Du har två alternativ. Du låter din älskade stå kvar och bli överkörd eller så kan du rycka tag i armen och dra din älskade ur vägen för bilens framfart. Vilket väljer du? Kom ihåg att du är riktigt, riktigt arg på den som just håller på att bli överkörd. Så vilket valde du?
Nu kan du öppna ögonen igen. Jag tror att du precis som jag skulle ha ryckt tag i armen och räddat din älskade. För fast du just nu i stunden är upp över öronen arg på den här personen så älskar du ändå den. Kärleken är starkare. Det här var bara ett kort tankeexperiment men jag vill försöka förklara vad det menas med att älska varandra fast man inte tycker om varandra. För den du älskar vill du väl, också när du är arg på den.

Så alla de där människorna vi har svårt med kan vi älska fast vi inte tycker om dem. Vi får be för dem och vi får be den helige Ande hjälpa oss att älska dem. För av vår egen kraft kan det vara svårt att lyckas.

Vi ska älska varandra så som Jesus har älskat oss. Vi ska inte älska varandra så som vi människor gör, där det alltid finns risk för att kärleken tar slut, utan på det självutgivande sätt som Jesus gör. Jesus säger: Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Han säger det här bara en liten tid innan han blir korsfäst och ger sitt liv för oss alla. Nu vill jag inte säga att vi alla ska gå i döden för varandra utan det här är en sorts mått på kärleken. För på samma sätt som vi nyss gjorde ett tankeexperiment kan vi fundera kring om vi skulle vara beredda att bära plågor och problem istället för vår älskade. Jag har hört föräldrar säga att de bra gärna skulle ta på sig sina barns sjukdom om de bara kunde så att barnet skulle slippa och det är den här typens kärlek som är den största kärleken. Det är ändå relativt lätt att tänka sig den här kärleken mellan familjemedlemmar och vänner men skulle vi vara beredda att göra samma sak för främlingar eller människor vi har svårt med? Det finns en del som klarar av det. Ett exempel är den polska franciskanermunken Maximilian Kolbe. Det var under andra världskriget i Auschwitz som tio fångar dömdes till svältdöden för att en fånge hade lyckats fly. En av de tio var Franciszek Gajowniczek, som skrek i högan sky: ”Hur skall det gå för min fru och mina barn? Nu får jag aldrig se dem mer”. Kolbe erbjöd sig då att ta Gajowniczeks plats, vilket han också fick. Franciszek Gajowniczek överlevde fångenskapen och berättade om den här händelsen, därför vet vi om den.

Den här kärleken Jesus menar, när han säger att vi ska älska varandra, är större än vi kan föreställa oss. Jesus ger också nyckeln till den här stora självuppoffrande kärleken i sitt tal. Han säger: Ni har inte utvalt mig, utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt, frukt som består. Det är genom Jesus och den helige Ande som vi kan älska varandra trots alla mänskliga hinder. För att vi ens ska kunna komma i närheten av att kunna älska alla behöver vi hjälp. Vi behöver be om Guds hjälp att älska varandra. Och det är genom att vi är utvalda och Guds barn som vi kan älska. Det är inget som vi själva hittar på utan det är någonting som vi får av Guds nåd. Det är genom att älska varandra som vi får vara Guds händer på jorden. Vi får vara Guds exempel och vi får dela med oss av Guds kärlek. Det vi har är inte bara vårt utan det har vi fått av Gud för att dela med oss av. Kärleken växer när man delar den. Den blir bara större ju mera man slösar med den. Jag hörde i radion om en familj som har varit här i Houtskär den här veckan och som nu har bestämt sig för att flytta hit. De berättade att de mötts av idel vänliga och hjälpsamma människor här. Ni visade dem Guds kärlek fast ni inte kände dem. Det är kanske lättare att visa främlingar kärlek under en kort tid än att älska varandra när vardagen och problemen skaver. Jag vill uppmana oss alla att fortsätta älska varandra. Visa varandra kärlek också när det inte är lätt. Håll fast vid Guds kärlek för då finns det att ösa av. Guds kärlek räcker till för alla och den tar aldrig slut.

Nu har jag predikat länge och väl om att vi ska älska varandra och att Jesus kräver det av oss. Jag kan tänka mig att en och annan nu tänker på alla de gånger när det inte gått så bra med att älska alla, oberoende av om de varit nära och kära, irriterande människor eller fullständiga främlingar. Om du känner dig träffad ska du lyssna extra noga nu. Det är inte kört. Vi är inte förlorade fast vi inte har lyckats så bra med att älska våra medmänniskor. För Jesus visste redan när han sa Mitt bud är detta: att ni skall älska varandra så som jag har älskat er. Han visste att vi inte skulle klara av det. Det var därför han själv blev människa. Han kom för att ta bort alla våra misslyckanden. Han betalade vår skuld innan vi ens var födda. Genom Jesu död på korset är vi, Guds barn, förlåtna. Så när du misströstar kan du plocka fram psalmboken och läsa eller sjunga den andra psalmen vi sjöng idag. Minns du ännu orden? Så älskade Gud världen all att han gav den sin ende Son, att var och en som på honom tror skall ha ett evigt liv. (Psb 272)