Predikan, 6 mars 2022, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 6 mars 2022, Houtskär

Jag är inte särskilt intresserad av att följa med skidtävlingar på teve, men under OS kunde jag inte låta bli att lägga märket till uttrycket ”ta rygg på någon”. Jag förstår att det betyder att man har någon framför sig som man följer och i tävlingar gäller det antagligen att i något skede ta sig förbi den man tagit rygg på tidigare för att komma i mål som vinnare. Jag tycker att uttrycket är lite klurigt och samtidigt väldigt beskrivande. Det låter ungefär som att lägga sin hand på dens axel som går framför en för att få lite extra draghjälp och för att inte tappa bort sig på vägen. Det låter förtröstansfullt att ta rygg på någon fram för sig.  

Idag får vi alla ta rygg på Jesus. Han har gått före oss och han leder oss rätt. Vi ska inte som i tävlingar försöka ta oss förbi honom, utan vi får bara följa efter honom.  

I evangelietexten hör vi hur djävulen frestar Jesus. Efter att Johannes döpt Jesus i Jordanfloden gick Jesus ut i öknen och efter fyrtio dagar av fasta blev Jesus hungrig och djävulen tar vara på tillfället och erbjuder Jesus allt från mat till hela världen. Men Jesus är inte intresserad. Inte ens fast han är hungrig tänker han ge efter för djävulens erbjudanden, för priset är allt för högt. Skulle Jesus ha gått med på djävulens erbjudanden hade han inte längre varit utan synd och han hade inte kunnat fullfölja Guds fantastiska plan för mänskligheten.  

Att vara människa är att bli frestad. Vi erbjuds än det ena, än det andra och ibland inser vi inte priset av det vi erbjuds innan det är för sent. I vanligt dagligt tal handlar frestelserna ofta om något ätbart. Då tänker jag inte bara på Janssons frestelse, utan på allt gott som lockar oss att kanske äta mera än vad vi behöver. Men frestelser är mycket mera än ätbara saker. Vi kan bli frestade av allt möjligt. Pengar, saker, möjligheter, kunskap, framgång och makt.  

Vi ser det runt omkring oss på alla nivåer. Allt från det rätt harmlösa när små barn går förbi godis eller leksakshyllan i affären och högljutt ber sina föräldrar köpa det de pekar på, till det förfärliga när de allra högsta makthavarna girigt försöker roffa åt sig mera makt och mera pengar.  

Att som människa kunna avstå och väja för frestelser är inte lätt. Att inse att man inte mår bättre av att omge sig av mera och mera hela tiden kräver mognad och självbehärskning. Men det är inte lätt.  

Därför är det bra att Jesus blev frestad av djävulen. Dels för att han fullt ut ska kunna förstå hur det är att vara människa. Dels för att vi som bristfälliga människor ska veta att vi kan ta rygg på Jesus i alla situationer. Han vet vad vi utsätts för och han kan leda oss rätt. Vi får ta rygg på Jesus när vi känner oss frestade.  

Frestelser är inte alltid illa för oss. Genom frestelserna ges vi en möjlighet att växa och mogna. Vi kan lära oss vad som är bra och vad som är dåligt om vi stannar upp och reflekterar över vad det är som händer. Oberoende av om vi fallit för frestelsen eller kunna stå emot, får vi kan ta ett litet steg tillbaka och utvärdera situationen. Vad var det som hände? Vad ska vi ta med oss och vad ska vi försöka göra annorlunda nästa gång?  

Vi får också ta rygg på Jesus när vi känner oss maktlösa inför andra människors girighet. När vi ser hur andra faller för frestelser som förorsakar stort lidande för andra, får vi lita på att Jesus vet både hur det är att vara frestad och hur det är att lida oförskyllt. Gud har inte övergett människan, utan det är människan som släppt taget och övergett Gud. Det är aldrig för sent att vända tillbaka till Gud. Be om förlåtelse för allt som gått fel och be om hjälp och stöd på vägen framåt genom livet.   

Även om ondskan finns och lockar och skrämmer oss är inte hoppet ute. Vårt hopp finns hos Jesus. Vi får spana framåt och ta rygg på Jesus. Tillsammans med Jesus hittar vi rätt och orkar fortsätta i uppförsbackar och nedförsbackar, tillsammans med honom som gått före oss i allt.