Aftonandakt, 26 april 2021, radion

      Kommentarer inaktiverade för Aftonandakt, 26 april 2021, radion

God kväll, nu blir det aftonandakt här i Yle Vega. Jag som håller andakten är Janette Lagerroos från Nagu. Musiken vi lyssnar till och får sjunga med i är psalm 525, Den dag du gav oss, Gud, är gången som framförs av Peter Tikkanen Trio.

Många kyrkligt anställda har någon psalm de är hjärtligt trötta på. Det finns några psalmer som är älskade av många och ofta önskas i församlingssammanhang, men när man sjunger psalmer i jobbet kan det hända att de här psalmerna hör till dem man tycker sig ha sjungit allt för många gånger. Två psalmer som kanske hör till den här kategorin är Blott en dag och Bred dina vida vingar. De är båda vackra och trösterika psalmer, men för mycket kan vara för mycket även när det gäller fina psalmer.

Det hände sig en gång att jag satt med psalmboken i handen och sjöng med i Bred dina vida vingar. Egentligen behövde jag inte psalmboken, för jag kan orden utantill. Då föll mina ögon på psalmen bredvid i den uppslagna psalmboken. Melodin såg lite spännande ut där noterna vandrade upp och ner längs strecken på notraden. Texten hann jag inte läsa så noga, men något ord tilltalade ändå mig.

När jag senare fick tillfälle läste jag genom texten ordentligt och nu såg jag att det var en text om hur lovsången och bönen, liksom ljuset och mörkret vandrar runt vårt jordklot. På samma sätt som dagar och nätter avlöser varandra, avlöser vi kristna varandra med att hålla lovsången och bönen levande hela tiden kring hela vår jord. Så satte jag mig vid pianot och plinkade fram melodin. Jag är inte någon hejare på att spela piano, men jag förstod att den här melodin verkligen var så vacker som jag kunnat ana av notbilden. Det är en böljande melodi som vaggar mig till ro. Och den fastnar! Jag kan gå och nynna på den hur länge som helst efter att jag sjungit den. Som du förstår blev det här genast min nya favorit kvällspsalm.

En tid senare ledde jag en samtalsgrupp på ett serviceboende. Där avslutade vi ofta vår träff med att sjunga Bred dina vida vingar, men en gång tog jag mod till mig och presenterade min nya favorit för damerna i gruppen. Psalmen var främmande för dem, eftersom den inte funnits i psalmboken i deras ungdom, men de verkade uppskatta psalmen. Det fick jag också bevis på när jag några veckor senare i samma grupp frågade vilken psalm damerna ville sjunga och en av damerna föreslog att vi skulle sjunga den där nya som jag presenterat för dem.

Psalmboken innehåller idag 732 psalmer och 29 sånger i musikbilagan, så det är en veritabel skattkista som gömmer sig mellan pärmarna på psalmboken. Har du någon aning om hur många av dessa som du känner till och kan sjunga? Går det kanske att räkna de psalmer du känner på ena handens fingrar, eller är det så att du har svårt att säga bara en, om någon frågar efter din favoritpsalm? Efter alla mina år i församlingens körer och i kyrkans tjänst hör jag till den senare gruppen. Det finns så många psalmer som jag älskar att jag omöjligt skulle kunna säga vilken som är min favorit.

Psalmernas styrka är att de sätter ord på sådant som vi inte själva finner ord för, de talar till oss så som Gud vill tala till oss och melodierna gör budskapet djupare än talade ord. Fast vi inte minns orden utantill, kan vi nynna melodin och känna hur psalmen talar till vår själ.

När jag nynnar på den här kvällspsalmen känner jag att jag inte är ensam. Alla kristna bildar en bönekedja som når flera varv runt jorden och där får jag vara en länk i den kedjan. Lovsången och bönen till Gud tystnar inte, fast jag sover. Det är andra röster som ljuder när jag är tyst.

Tack Gud för den dag som nu är gången. Tack för att vi får gå till vila för att i morgon stiga upp med ny kraft. Vi nynnar vår lovsång till dig och litar på att du hör hur våra ensamma röster tillsammans blir till en mäktig lovsångskör runt hela jorden.

Herren välsigne oss och bevare oss.
Herren låte sitt ansikte lysa över oss och vare oss nådig.
Herren vände sitt ansikte till oss och give oss frid.
I Faderns och Sonens och den heliga Andens namn.
Amen.

Psalmen finns att lyssna till på Youtube och på Spotify