Predikan, 1 mars 2020, Houtskär

      Kommentarer inaktiverade för Predikan, 1 mars 2020, Houtskär

Vi firade kvällsmässa med sånger från Taizé och jag tyckte predikan behövde vara extra kort.


Jag har sett på en serie på Netflix som heter Once Upon a Time. I den serien har man tagit en mängd olika sagofigurer och skrivit ihop dem till en spännande berättelse där det goda kämpar för att utplåna det onda. Det finns en Frälsare som ska rädda alla från Den Onde. Det är en snurrig, nästan huvudlös berättelse som i hisnande fart rör sig mellan olika tider och olika världar. Det som gör allting möjligt är magin. Genom ett trollslag är allting möjligt, men en replik som Den Onde ofta säger är ”All magic comes with a price”. All magi kostar. Du kan få fördelar, men för det mesta till ett högt pris. Ofta säger karaktärerna i sin desperation att de är villiga att betala vad som helst, men senast när det orimligt höga priset, som till exempel att överlåta sitt förstfödda barn till Den Onde, ska betalas ångrar alla sig. Då försöker de göra allt för att komma undan och rädda sig och sitt barn.

”All magic comes with a price”. Det skulle i vår kristna kontext heta ”varje frestelse kostar”. För också här är det Den Onde som erbjuder kortsiktiga fördelar som vi tvingas betala ett högt pris för i slutändan. Hade Jesus gett vika för Petrus ord hade han tagit emot Den Ondes erbjudande om att slippa plågor och död, men samtidigt hade Jesus förlorat sitt uppdrag och han hade inte kunnat rädda oss alla till evigt liv. Vi, Guds barn, hade varit det orimligt höga priset för denna kortsiktiga fördel.

Det kräver mycket av oss att stå emot frestelser och ibland har vi inte den styrkan. Om vi inte då ber Gud om hjälp att motstå Den Ondes erbjudande så trillar vi dit. Efteråt inser vi vilket pris vi tvingas betala. Vi riskerar förlora vårt eviga liv. Men i motsats till serien så har vi någon mäktigare än Den Onde att vända oss till. Någon som redan har betalat priset för oss.

Vi får vända oss till Gud. Vi får bekänna att vi inte orkade stå emot och att vi har fallit för frestelsen. När vi gör det med uppriktig ånger tar han emot oss och säger Jag har gett dig ditt namn, du är min, genom min sons, Jesu Kristi offerdöd är dina synder förlåtna.
Amen.