Predikan 3. november 2018, Hitis

      Kommentarer inaktiverade för Predikan 3. november 2018, Hitis

Det var många gånger ordet saliga i den här texten. Skulle du på rak arm kunna säga vad det betyder? Jag hade också känslan av att jag vet vad salig betyder men att jag inte riktigt kunde sätta ord på det. Så jag letade fram en förklaring. Salig betyder att man är andligt lycklig. Att vara andligt lycklig är att kunna känna sig lycklig, glad och tillfreds också när de yttre omständigheterna inte är något vidare. Man kan vara smutsig, fattig, sjuk, eller eländig på nåt annat sätt och ändå vara lycklig, salig.

Jesus räknat upp en hel massa olika typer av människor som han säger att är saliga. Det kan hända att när man hör listan eller saligprisningarna som den här texten kallas, för första gången så tänker man inte att det handlar om en själv. Om dig och mig.

Saliga de som är fattiga i anden – det är sådana som kanske inte är de allra smartaste bland oss. Saliga de som sörjer – vem av oss har inte sörjt någon gång? Saliga de ödmjuka – oj så många ödmjuka människor det ändå finns i vår värld, visst känner du också någon du skulle kalla ödmjuk? Saliga de som hungrar och törstar efter rättfärdigheten – det tror jag vi alla gör. Saliga de barmhärtiga – de finns många som känner för andra och hjälper så gott de kan. Saliga de renhjärtade – det är kanske lite svårare att kvala in i den kategorin? Saliga de som håller fred – det finns många som inget hellre vill än att få leva sina liv i fred och frihet. Saliga de som förföljs för rättfärdighetens skull – det finns miljontals kristna i världen som förföljs just för att de är kristna. Saliga de som skymfas och förföljs – vi vet att de är många.

Hittade du någon kategori som du kunde passa in i? Jag vågar påstå att det nog finns en plats för oss alla bland de saliga. Tänk så fantastiskt. Nu i den här stunden förvandlades du från att vara en alldeles vanlig människa till att höra till de saliga. Det är dig och mig Jesus pratade om. Har du vågat tänka den tanken förut? Jesus talar om oss!

Men jag känner mig inte särskilt salig kanske du invänder. Hur blir man salig? Jesus ger oss en ledtråd i slutet av saligprisningarna. Han säger Gläd er och jubla, er lön blir stor i himlen. Jag uppfattar det som att vi får hålla ögonen på det som väntar. Det som händer just nu har inte så stor betydelse, det är vetskapen om att vi är Guds barn och att han väntar oss, som ger oss mod att inte lägga så stor vikt vid det jobbiga i det här livet.

Du som har fött ett barn, du vet att fast förlossningen kändes jobbig just i stunden så höll du ut, för att du visste att belöningen i form av ditt barn snart skulle vara där. När barnet var fött glömde du nästan hur jobbigt det varit.

Du som har väntat på julgubben på julafton vet att hela dagen känns otroligt lång men när du väl fått ett paket i handen glömde du att dagen känts lång.

Du som varit i armén och räknat dagar tills du skulle bli civil, nu ser du kanske tiden i armen i ett lite nostalgiskt skimmer.

Vi har alla någon sorts erfarenhet där väntan har känts lång och besvärlig men när målet är nått glömmer vi det jobbiga.

På samma sätt tänker jag att det är med våra liv. De är en förberedelsetid och väntan på att få komma hem till Gud. Om vi kan se på våra liv på det sättet är det lättare att vara lycklig i anden för vi vet att det här livet, som ibland är jobbigt, bara är en väntan på något mycket bättre.

Låt oss be:
Gud vi tackar dig för alla våra nära och kära som nu har gått bort från oss. Vi litar på att de är hos dig och vi väntar på den dag då vi får ses igen.

Tack för att du är med oss varje dag och för att dina löften ger oss mod att uthärda livets svåra stunder. Vi ser fram emot den dag då vi får komma hem till dig i himlen.
Amen.