Aftonandakt 18 april 2017

      Kommentarer inaktiverade för Aftonandakt 18 april 2017

Nu är det kväll och vi får samlas till andakt i YLE Vega. Jag är Janette Lagerroos från Nagu och temat för mina aftonandakter den här veckan är uppståndelsens vittnen. Musiken vi hör är sången Han är inte här han lever från sångsamlingen I Guds vind.

Glad påsk, Kristus är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden!

Den här hälsingen är så ofattbar att ingen riktigt kan greppa den. Vi vet att när någon dör så är livet slut. Det är ett definitivt avsked och vi får aldrig tala med eller röra vid den människan igen. Det här visste lärjungarna också. Döden är definitiv. De sörjde sin mästare som blivit avrättad som en brottsling. De hade sett hur han dog på korset och blev lagd i en grav. De var chockade för det var ju inte så här de tänkt sig att det skulle gå. Hur skulle de nu gå vidare? Kunde de alls gå vidare? Han hade lovat dem så mycket. Han hade talat med liknelser på ett sätt som ingen annan gjorde. Det hade varit lätt att följa honom för han var en god lärare.

Så var sabbaten över och kvinnorna gick till graven för att bättre ta hand om kroppen men när de kom fram var stenen borta och graven tom. Någon hade fört bort kroppen! Vilken chock. Men så får de höra att han lever. Att Jesus uppstått. Maria från Magdala möter honom där i trädgården vid graven och hon förstår att det verkligen är sant. Det är precis så som han sade att det skulle bli. Hennes mästare lever. Vilken chock, vilken glädjechock. Allt det hemska ligger bakom och Jesus är här. Hon springer iväg till de andra och berättar men ingen tror henne. Varför skulle de? Är man död så är man, det vet ju alla. Men Petrus springer ändå till graven för att se efter själv och han ser att graven är tom. Linnebindlarna ligger där men kroppen är borta. Det här är så overkligt. Han kan inte greppa vad som hänt.

Här står många än idag, i känslan av att det är så overkligt att det inte kan vara sant. Är man död så är man. Det är en sanning som gäller oss människor. Döden är obeveklig och definitiv. När man använder sin rationella, logiska förmåga att tänka på saker och ting så kan man inte komma förbi det faktum att döden är slutgiltig. Det är en sanning vi alla kan omfatta. Det är här kristna lägger till en dimension som kallas tro. Jag vet att många fnyser åt dimensionen av tro för den går inte att se, inte att förklara, inte att bevisa men att tro är att ha tillit till det oförklarliga, det som vi kallar Gud. Tro är mycket, mycket djupare än att veta.

Jag vet inte när jag själv började tro för tron har alltid funnits med mig. Den känns som en stadig grund att stå på när allt annat i livet känns ostabilt. Ändå kan jag ifrågasätta det jag tror på. Jag kan inte på något sätt greppa eller förklara jungfrufödseln eller uppståndelsen. Det finns inga rationella argument eller logiska förklaringar som kan reda ut hur det hela gick till. Jag har lyssnat till kunniga människor som med vetenskapens sätt att utforska världen förklarar att allt den kristna tron står för är inbillning och floskler. De får kristna att verka rent ut sagt korkade. Ändå är min tro stark. För det är just så att tro är mycket, mycket djupare än att veta. Det är ju så att vi genom århundradena har sett att kunskap är något föränderligt medan tron alltid är den samma. I grund och botten är den kristna tron samma idag som då när kvinnorna vittnade om att graven var tom. Jag väljer att stå på den stadiga grunden, jag väljer att tro, för på något förunderligt sätt är jag övertygad om att det är det enda rätta. Det är som om jag var Maria från Magdala. Jag har mött Jesus och jag är övertygad om att min mästare lever.
Kristus är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden.

Sång: Han är inte här han lever

”Varför blickar ni mot gravens djup?
Han är inte här han lever
Ser ni ej att mörkret tagit slut?
Uppstånden är Guds Son

Halleluja se vad som har hänt
Han är inte här han lever
Halleluja ja låt det bli känt
Uppstånden är Guds Son

Varför stannar ni i mörkrets rum?
Han är inte här han lever
Släpp in ljuset, Guds mysterium
Uppstånden är Guds Son

Halleluja se vad som har hänt
Han är inte här han lever
Halleluja ja låt det bli känt
Uppstånden är Guds Son

Varför vandrar ni så tungsint fram?
Han är inte här han lever,
Ropa ut, gör världen uppmärksam:
Uppstånden är Guds Son

Halleluja se vad som har hänt
Han är inte här han lever
Halleluja ja låt det bli känt
Uppstånden är Guds Son