Predikan – Mötet med Jesus

      Kommentarer inaktiverade för Predikan – Mötet med Jesus

”Hur kan du, som är jude, be mig om vatten? Jag är ju en samarisk kvinna.”

Frågan var relevant. Det fanns en både politisk och religiös fiendskap mellan judar och samarier vid Jesu tid. Judar undvek samarier. Många så till den grad att när de reste från Gallilleen till Judeen tog de en omväg runt det samariska området. Jesus och hans lärjungar tog inte omvägen den här gången utan gick den kortare vägen genom Samarien och stannade till vid Sykars brunn. Lärjungarna gick för att skaffa mat medan Jesus väntade vid brunnen. Kvinnan som kom för att hämta vatten blev förvånad när Jesus tilltalade henne. Han, juden, bad henne, samariskan, om vatten.

Så började det fantastiska mötet mellan en helt vanlig kvinna och Jesus, en helt vanlig dag vid brunnen. Det ovanliga är ändå att Jesus inte föraktar henne för att hon är samariska. Det vi inte får veta i evangelietexten är att när lärjungarna sen kom tillbaka lämnade kvinnan sin kruka vid brunnen och gick in i staden för att berätta för alla om mannen vid brunnen som visste allt om henne. Han som sade sig vara Messias.

De andra samarierna gick för att träffa honom och många kom till tro på honom genom kvinnans ord, ännu flera när de hörde honom själv. Det här var en dag hon minns och hon känner värmen i hjärtat varje gång hon tänker på det. Hon mötte Messias!

Har du tänkt att du kunde möta Jesus en dag när du går till butiken? En helt vanlig dag, när du gör dina helt vanliga uppköp, så står han där och talar till dig. Ber dig om någonting och erbjuder dig sedan allt du behöver. Han säger kanske inte att han är Messias men du känner, att det han erbjuder är sant och du bara vet att det är Jesus. Du känner värmen i hjärtat. Du har mött Jesus.

Kan det gå till så här? Kan man verkligen, fortfarande möta Jesus en vanlig dag?

För många år sedan var det en helt vanlig dag på jobbet. Jag såg att det parkerade en bil vid pastorskansliet och jag visste att det inte var någon på plats där just då så jag gick dit. Jag upplyste mannen i bilen om att ingen annan var på plats just då och frågade om jag kunde hjälpa honom. Han var en tillfällig skogsarbetare på orten och han hade på sin lunchpaus sökt upp pastorskansliet för att dela med sig några broschyrer. Han ville uppmuntra de anställda i den lilla församlingen att sprida det glada budskapet, evangeliet.
Vi pratade en stund och han uppmuntrade mig, vaktmästaren, att sprida det glada budskapet. Jag svarade försiktigt någonting i stil med att ”vad kan nu jag göra, jag är bara vaktmästaren” men han tyckte inte att det var något hinder utan uppmuntrade mig att frimodigt berätta om Jesus för alla som bara ville lyssna. När han körde därifrån stod jag där och kände värmen i mitt hjärta och jag sa för mig själv: Jag har mött Jesus.

Jag gjorde inte som den samariska kvinnan som gick in i staden och berättade för alla vad hon varit med om. Jag tror faktiskt att jag aldrig berättat det här för någon förrän nu. Men nu vill jag dela med mig och berätta för dig att det kan hända dig också.

En helt vanlig dag mitt i dina vardagliga sysslor kan det hända att du möter Jesus. Det kan hända att han just då ser ut som en helt vanlig man eller kvinna när han kommer till dig och vill ge dig det viktigaste. Han vill att du ska tro på honom och våga dela det glada budskapet om honom med alla som vill lyssna till dig.

Det spelar ingen roll om du inte känner dig värdig eller beredd. Det är väldigt få, av de personer i Bibeln, som fått stora uppdrag som uppfyllt våra mänskliga kriterier för framgångsrika personer. Det spelar ingen roll om man är en kvinna från en annan folkgrupp eller om man bara är vaktmästaren, man kan få uppdraget ändå.